De mici auzim că trebuie să ne facem „un scop în viață”.

Se pare că japonezii se pricep cel mai bine la asta. Sunt cei mai longevivi oameni din lume și concurează cu danezii la fericire. Doar că la ei nu vine ca o obligație socială, ci ca un concept de viață. Scopul fiecăruia este de a-și găsi ikigai-ul și de a-l practica până la finalul vieții. Ikigai înseamnă „fericirea de a fi mereu ocupat” și de a face ceea ce îți place.

De altfel, Meik Wiking amintește în „Mica enciclopedie Lykke” de conceptele japoneze legate de stare de bine, conectarea cu natura și timpul petrecut în comunitate.

20032339_ikigai-what-is-your-reason-for-being_t70122775
Diagrama lui Marc Win

Eu și prietena mea cea mai bună ne-am cumpărat Ikigai în octombrie de la Bookfest Brașov. Am ales-o pentru coperta veselă cu flori de cireș și decalogul de pe spate.

Cele 10 legi ale ikigai-ului merită împărtășite exact așa cum au fost formulate de autori pentru că reprezintă însuși rezumatul cărții:
1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodată.
2. Privește lucrurile cu calm.
3. Nu mânca pe săturate.
4. Înconjoară-te de prieteni buni.
5. Fii în formă pentru următoarea ta aniversare.
6. Zâmbește.
7. Reconectează-te la natură.
8. Fii recunoscător.
9. Trăiește clipa.
10. Urmează-ți ikigai-ul.

Héctor García s-a născut în Valencia, iar Francesc Miralles în Barcelona, dar amândoi studiază ikigai pentru efectele benefice în anumite domenii ale vieții sociale. Mi-a fost puțin neclar cum au ajuns doi spanioli să scrie despre ikigai, dar cred că japonezii mai mult îl trăiesc decât să vorbească despre el.mde

Până la zâmbetul din octombrie nu voi mai scrie așa de mult despre fericire, așa că vă provoc să vă gândiți la ikigai-ul vostru și să faceți ceva care vă apropie de el până marți (20 martie), când va fi Ziua Internațională a Fericirii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *