N-am mai scris de muuuuult timp pe blog, dar am simțit că nu este suficientă o postare pe instagram pentru biografia lui Coco Chanel.
Trebuie să menționez că autoarea, Edmonde Charles-Roux, a fost în primul rând jurnalistă și apoi scriitoare. Nu am știut asta și mi-a cam displăcut stilul mult prea științific al biografiei.
Am un prost obicei să nu rețin numele autorilor și mă interesez despre ei abia după ce termin de citit cărțile. Despre Edmonde nu am știut că este femeie sau bărbat și, deși m-am tot întrebat pe parcurs, mi-a fost lene să caut. Am bănuit că este femeie din cauza stilului mega-critic la adresa lui Coco – sigur un bărbat ar fi fost acuzat de misoginism dacă scria în asemenea hal.
Până spre finalul cărții m-a surprins oscilația autoarei între admirație și dezgust la adresa ”muzei”.
In order to be irreplaceable one must always be different.
Coco Chanel s-a ascuns. Mai întâi de originile ei, apoi de curriculum vitae și apoi de legăturile cu naziștii – se spune că ar fi fost agent. A încercat, mai ales, să ascundă orice eșec. A vrut să devină cântăreață, dar nu avea voce.
Sigur, contribuția la trezirea spiritului independent al femeii nu este de neglijat. A inovat prin stil, modă, atitudine.
Mi-a luat vreun an să termin cartea. Mă prindea câte un capitol, îl citeam pe nerăsuflate și ziceam: ”Acum e momentul ăla în care începe să-mi placă!”, apoi mă enerva ceva și o abandonam zile/ săptămâni.
Am apreciat-o mai mult pentru informațiile istorice decât pentru scriere.
E de citit dacă te interesează moda și antreprenoriatul.