… pentru moment.

V-am tot bătut la cap că vine la C’Art Fest și că merg să-l văd, dar mai ales să-l ascult.

Reading now

Am zis să mă pregătesc pentru că nu mai citisem de mult ceva scris de el așa că am început Euforia perpetuă și Palatul chelfănelii cu vreo lună înainte.

Prima este foarte filosofică și nu m-am putut ține de plan așa că am terminat-o doar azi. Conține însă idei care schimbă perspective asupra fericirii și a motivelor de a fi fericiți.

Este împărțită în capitole care se citesc încet – încet. Părerea mea este că din orice carte, oricât de proastă, înveți ceva. În cazul acesta, am învățat ceva din fiecare capitol. Fie că este vorba despre îmbrățișarea suferinței, de rutina cotidianului sau de surmenaj ca viciu al lumii moderne, toate sunt abordate în strânsă legătură cu fericirea.

În fine, este poate momentul să spunem că secretul vieții bune se află în capacitatea de a nu-ți păsa de fericire, de a nu o căuta, de a o primi fără să te întrebi dacă o meriți sau dacă contribuie la împlinirea genului uman; de a nu o reține, de a nu-i regreta pierderea; de a-i lăsa caracterul straniu, care îi permite să se ivească în mijlocul zilelor obișnuite și să dispară în situații grandioase.

Cu toate momentele în care îmi venea să o arunc pentru că nu înțelegeam concepte, cu toate că puteam citi din ea doar în diminețile cu mintea complet limpede, am avut satisfacția unui întreg la finalul cărții, căci abia atunci se închide bucla în care te prinde Bruckner. Este de citit cu răbdare.

Conferință

Sunt în căsuța din curtea Bisericii Evanghelice din Cristian (Brașov). Tai Baumstriezel – nu e corect să-i spun Kürtőskalács săsesc uriaș, dar e mai ușor să vă imaginați ce este în acest fel. Mă gândesc la doamna care îngrijește biserica și că are un stil asemănător cu profa de germană din liceu și ce fain ar fi să vină și dumneaei la conferință.

Curtea Bisericii Evanghelice din Cristian

Cobor în curte pentru intrarea la conferința și surpriză – doamna profesoară șade pe o bancă, împreună cu fiica ei. Este întotdeauna plăcut să o revăd. Nu știu nici acum germană, dar îmi place și tot plănuiesc să mă apuc de un curs.

Cum mă așteptam, conferința a atras mulți participanți. Pascal Bruckner își ține discursul în franceză și apoi are și o sesiune de Q&A.

Tema multiculturalității este abordată din perspectivă Europeană.

Câteva din ideile notabile sunt:

  • identitatea este un cuvânt plin de sens și antisens, care a devenit o obsesia atât în Europa Centrală și de Est, cât și în lumea occidentală;
  • în timpul celui de-al doilea Război mondial, Europa s-a distrus pentru a redeveni civilizată;
  • euro este singura monedă fără față, sugerând că Europa este un spațiu în care toți oamenii se pot instala;
  • problema migrației nu ține doar de număr, ci și de posibilitatea de integrare (nu putem pune la un loc oameni din țări diferite și să le spunem să se descurce).

Găsiți înregistrarea întregii conferințe aici.

Fațada Bisericii Evanghelice din Cristian

Past & fluture readings

Rămâne să termin de citit Palatul chelfănelii zilele acestea. În drum spre Curtea de Argeș – unde se mărită draga mea Larisa ♥️

Despre Hoții de frumusețe să vă mai spun că este cea mai frumoasă carte a lui Bruckner și că e musai să o citiți? Nu neapărat căci oricum mi-am bătut la cap toți prietenii ???? acum vreo cinci ani să o citească. Cinci ani ????

La desert Luni de fiere și mai vedem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *